Om Maria

Foto: Sanna Hellberg
Foto: Sanna Hellberg

Hej! Jag heter Maria och är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska och har även en fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid har arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden.

TEDx-föredrag2013 sa jag upp mig från min lektorstjänst i engelska, för att satsa på ett friare liv som egen företagare. Om den resan – då rösten som sa mig att jag borde göra något annat växte sig starkare – och om de verktyg jag använder på vägen berättar jag i ett TEDx-föredrag med titeln Listening to Your Inner voice, som nu har setts på YouTube av många människor  över hela världen. Här finns också ett axplock av artiklar.

Du hittar mitt CV i korthet här och ett mer utförligt CV här.

Från språkdidaktisk till personlig utveckling och världsförbättrande

Världen i klassrummetUnder mina första år i egen regi fortsatte jag att delvis arbeta med språkdiaktiken, bland annat genom att skriva inspirationsboken Världen i klassrummet, genom att hålla föreläsningar för språklärare och genom att skapa webbkursen Världen i klassrummet, där jag har samlat mina erfarenheter. Jag har från och med 2016 avvecklat min språkdidaktiska verksamhet, men det finns fortfarande möjlighet att köpa webbkursen.

37Efter många års arbete med språkdidaktisk utveckling jobbar jag idag huvudsakligen med utveckling på det mer personliga planet. Navet här har tidigare varit verksamheten Livstid, som jag driver tillsammans med vännen Sara Norrby Wallin. Vi har fortfarande några gemensamma projekt (exempelvis vår samtalscirkel), men idag jobbar jag mest på egen hand med bl.a. föredrag och kurser. Jag är utbildad gruppledare i stresshantering med utgångspunkt i ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training), och jag är också utbildad inom bl.a. MI (Motiverande Samtal).

MikrofonSedan hösten 2015 driver jag också en egen podcast, Drömmen om Målajord, som handlar om att följa sitt hjärta och sin inre kompass, om att komma till sin rätt som människa och om att förverkliga drömmar. I podden möter jag människor som är bra på att lyssna inåt och känna efter vad som är viktigt för dem. Jag inspireras av deras berättelser och det hoppas jag att lyssnarna också ska göra. Podden har också fått en blogg, där du bland mycket annat får ta del av mina vardagsfilosofiska tankar. I oktober 2016 utsåg tidningen Yoga World Drömmen om Målajord till en av Sveriges sju bästa ”yogapoddar” (den handlar inte så mycket om yoga, har bara gjort en intervju med en yogalärare, men min filosofi stämmer väl överens med den yogiska).

Jag har skapat en onlinekurs med fokus på att hitta och följa sin inre kompass, där jag kombinerar mina egna erfarenheter med insikter från podden och min utbildning i ACT och MI. Jag erbjuder också ett mer individuellt mentorskap för den som behöver det.

Mitt intresse för mänskliga möten har lett till att jag driver flera Facebookgrupper:

Jag har också varit med och startat den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare som vill bidra till en bättre värld), jag är med i Omställningsnätverket (som arbetar för en hållbarare värld) och jag är ideell mentor för unga människor med samhällsnyttiga drömmar inom ramen för Drömmarnas kontor.

Drömmen om en kursgård och om att skriva skönlitteratur

En av mina egna drömmar är att någon gång i livet driva en kombinerad kursgård och B&B tillsammans med min man. I väntan på den drömmen ordnar jag kurser och inspirationshelger, i mitt eget hem, i andras regi och (som sagt) på nätet – lite som en virtuell kursgård.

De senaste åren har jag också tagit tag i en mycket gammal dröm. Redan som fyraåring visste jag att jag ville skriva skönlitteratur.

Tillsammans med min dotter, Sanna Hellberg, arbetar jag med en barnboksserie om Lovis Ansjovis. Vi skriver tillsammans och Sannas illustrerar). Efter Lovis Anjovis och rockpappan och Lovis Ansjovis och glömskan kommer nu den tredje boken, Lovis Ansjovis och jorden, i november 2017.

I december 2016 utkom min debutroman, Lex Katarina, utgiven på mitt eget Kompass Förlag. Boken handlar om hur det är att leva med en sjuk och åldrande förälder när man själv är mitt i livet, med små och stora barn och ett intensivt yrkesliv. Lex Katarina är en bok om skuld, skam och otillräcklighet, men också om vardagsglädje, utveckling och försoning. Boken nominerades till Selmapriset 2017 och har rekommenderats av Demensförbundet. Jag har också berättat om boken i bland annat SVT:s Go’kväll och föreläser om den, bland annat för Demensförbundets lokalföreningar.

Slutligen skriver jag även noveller, har fått fem stycken publicerade i olika antologier och tidningar och jobbar med en egen novellsamling. Förutom att berätta historier, hoppas jag också att med mitt skrivande kan bidra till reflektion och personlig utveckling.

Mer om mina böcker kan du läsa här, och jag bloggar om skrivande, författarskap och kreativitet på Skrivluft

Maria privat

KattgosJag bor (och jobbar ofta) i ett gammalt gult trähus på landet utanför Växjö tillsammans med min man Anders, våra tre barn (jag har även ett utfluget) och tre katter. Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation, samt ideellt arbete inom framförallt integration och hållbarhet (som jag nämnde ovan). I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk känner jag också att jag måste våga tro på ljuset, och på att vi alla gör skillnad och kan bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Och jag försöker så gott jag kan – utifrån mina vad jag är bra på och brinner för – bidra med en liten pusselbit till en bättre värld.

Annonser