Om Maria

Foto: Sanna Hellberg
Foto: Sanna Hellberg

Jag heter Maria Estling Vannestål, är ursprungligen gymnasielärare i engelska och svenska och har även en fil.dr. i engelsk lingvistik. Under femton års tid arbetade jag med undervisning, forskning, utveckling och läromedelsförfattande inom universitetsvärlden.

TEDx-föredragÅr 2013 hoppade jag av min akademiska karriär för att följa min inre kompass, som pekade mot ett friare yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra bra saker för världen. Om den resan berättar jag i ett TEDx-föredrag, som efter fem år fortsätter att sprida sig och nu har setts av över 20 000 personer.

Ett CV i korthet finns här och ett mer utförligt CV här. Jag vill också dela med mig av en liten berättelse om vad jag har gjort de senaste åren, liksom om hur jag arbetar och lever idag.

Från språkdidaktisk till personlig utveckling

Världen i klassrummetUnder mina första år i egen regi fortsatte jag att delvis arbeta med språkdiaktiken. Jag skrev  inspirationslitteratur och åkte land och rike runt för att hålla föreläsningar för språklärare, framförallt om hur man kan skapa motiverande undervisning med hjälp av datorer och internet. En dag kände jag att jag var färdig med det området, som ju kräver att man håller sig à jour med utveckling. Som en Grand Finale på min karriär i språkvärlden skapade jag webbkursen Världen i klassrummet, där jag samlade ihop mina kunskaper och erfarenheter. Min språkdidaktiska verksamhet är helt avvecklad nu, men webbkursen går fortfarande att köpa.

Då och då får jag dock fortfarande användning för mina språkkunskaper, när jag översätter texter inom områden som verkligen intresserar mig (allt annat går bort!) från engelska till svenska. Jag har hjälpt Sagobygden i Ljungby med bland annat en världsarvsansökan, och jag har tillsammans med min dotter, Sanna Hellberg, översatt boken The Joy of Caring for Children in the Circle Way (Lek och lyssna – att möta barn med värme och respekt på svenska). Nu är vi igång med ett nytt översättningsprojekt, boken Active Hope – How to Face the Mess We’re in without Going Crazy.

Ett par år efter min uppsägning hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då öppnade jag i stället på allvar dörren till skrivande (se mer nedan) och arbete med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet –i form av  föredrag och workshopskurser och mentorskapsamtalscirklar och guidade meditationer. Idag jobbar jag med det jag brinner för, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det handlar om att hitta och följa sin inre kompass. Min fasta övertygelse är att en människa som får komma till sin rätt också blir en god kraft i världen.

MikrofonSedan 2015 driver jag en egen podcast, Drömmen om Målajord, som handlar om att följa sitt hjärta och sin inre kompass. I podden möter jag människor som är bra på att lyssna inåt och känna efter vad som är viktigt för dem. Jag inspireras av deras berättelser och det hoppas jag att lyssnarna också ska göra. I oktober 2016 utsåg tidningen Yoga World Drömmen om Målajord till en av Sveriges sju bästa ”yogapoddar” (den handlar inte så mycket om yoga, men min filosofi stämmer väl överens med den yogiska). Podden har också en blogg, där jag reflekterar över olika ämnen.

Foto: Aaron Burden

Min webbkurs Den inre kompassen (som jag även har kört ”live” på Grimslövs folkhögskola) bygger på kloka tankar från mina poddgäster, liksom på mina egna erfarenheter av att hitta rätt i livet samt mina utbildningar i bland annat ACT och MI. Här har jag samlat en stor del av de tankar och verktyg som har hjälpt och hjälper mig att stå vid rodret i mitt eget liv. För den som behöver mer individuellt stöd erbjuder jag i mån av tid mentorskap i tre varianter.

Jag föreläser också på teman som Att följa sin inre kompass, Mindre stress, mer livskvalitet – mitt i vardagen och After Work – att hitta ny mening efter ett långt yrkesliv.

Drömmar om kursgård och skrivande

En av mina drömmar har varit att någon gång i livet driva en kombinerad kursgård och B&B tillsammans med min man, helst i ett gammalt hus som står tomt i vår by (men ägaren vill inte sälja och vi skulle varken ha råd eller tid just nu). I väntan på den drömmen, som just nu känns ganska avlägsen, har jag bland annat ordnat cirklar, workshops, kurser och inspirationshelger, i mitt eget hem, i andras regi – och så på nätet, lite som en virtuell kursgård.

De senaste åren har jag också tagit tag i en mycket gammal dröm. Redan som femåring visste jag att jag ville bli författare.

Tillsammans med min dotter Sanna skriver jag barnböcker om Lovis Ansjovis (Idus Förlag), som Sanna illustrerar. Efter Lovis Anjovis och rockpappan, Lovis Ansjovis och glömskan och Lovis Ansjovis och jorden kommer Lovis Ansjovis och tågäventyret under 2019.

År 2016 utkom min debutroman, Lex Katarina, utgiven på mitt eget Kompass Förlag. Boken handlar om hur det är att leva med en sjuk och åldrande förälder när man själv är mitt i livet, med små och stora barn och ett intensivt yrkesliv. Lex Katarina är en bok om skuld, skam och otillräcklighet, men också om vardagsglädje, utveckling och försoning. Boken har nominerats till Selmapriset,  rekommenderats av Demensförbundet, varit med i bland annat SVT:s Go’kväll och blivit ljudbok hos Saga Egmont, med Anna Godenius som uppläsare.

Jag föreläser om boken och upplevelserna som ledde fram till den (Att leva i sandwichgenerationen) liksom om skrivande (Att skrivan är att andas).

Ideellt arbete

Utöver poddande och meditationer (som är gratis att lyssna på) jobbar jag också ideellt inom andra områden. Mitt intresse för såväl mänskliga möten som sociala medier har lett till att jag startat och driver flera Facebookgrupper:

Jag har varit med och startat den ideella föreningen Talare som gör skillnad (för föreläsare och utbildare som vill bidra till en bättre värld), där jag för närvarande är ordförande. Jag är en del av Omställningsnätverket (som arbetar för omställning till en hållbar värld) och var med och arrangerade den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017. Jag fungerar också som ideell mentor för unga människor med samhällsnyttiga drömmar inom ramen för Drömmarnas kontor.

Maria privat

KattgosJag bor (och jobbar ibland) i ett gammalt gult trähus på landet utanför Växjö tillsammans med min man Anders, våra tre barn och en katt. Fritiden ägnar jag gärna åt familj, vänner, böcker och film, bokcirklande, yoga och meditation. De senaste åren har odlandet och strävan efter att bli allt mer självhushållande också tagit en stor plats i mitt liv. Jag jobbar som sagt också en del ideellt inom framförallt integration och hållbarhet. I en värld som stundtals känns övermäktigt mörk känner jag också att jag måste bestämma mig för att våga tro på ljuset, och på att vi alla gör skillnad och kan bidra till positiv förändring, var och en på sitt sätt. Jag försöker så gott jag kan – utifrån vad jag är bra på och intresserad av – att bidra med en liten pusselbit till en bättre värld.

Till sist några nyckelord som sammanfattar min livssyn: